Gellérthegyi futballmesék

3.500 Ft

Felelevenítjük a Gellérthegy kevéssé ismert futballtörténeteit Puskás óraüzletétől a Grosics-ház titkain át a Bozsik család életéig. Összeér történelem és irodalom, szó esik világháború idején bujkáló edzőről és békeidőben megvert bíróról, hallhatunk állambiztonsági iratokból felfedett krimit éppúgy, mint könnyed kávéházi anekdotákat.

Dátum

2021. március 06.
10:00 - 12:30

Találkozó helyszín

Citadella kilátó
(a parkoló mögött, a bazalt köveknél)

}

A séta időtartama

kb. 2,5 óra

Séta ára fejenként

3500 Ft

A hegyoldal valamikori nagy futballelbeszélője, Karinthy Ferenc idézi meg egyik karcolatában a négyévesen kapott bőrlabdát, amelyet a Gellérthegy tetején egy arra járó baka úgy elrúgott, hogy soha többé nem került elő. „Felszállt, magasan a kékbe, aztán a korláton kívül hullott vissza, legurult a sziklás, bozótos meredélyen – írja a szívébe vésődött gyermekkori délutánról. – Ha a Citadella körül járok, ma is szorongva fürkészem a zöld lejtőket: hová gurulhatott az a labda?”

Az elveszett labda nyomába eredve elevenítjük fel a Gellérthegy kevéssé ismert futballtörténeteit Puskás óraüzletétől a Grosics-ház titkain át a Bozsik család életéig. Összeér történelem és irodalom, szó esik világháború idején bujkáló edzőről és békeidőben megvert bíróról, hallhatunk állambiztonsági iratokból felfedett krimit éppúgy, mint könnyed kávéházi anekdotákat.

A futballtörténeti és – irodalmi programon a Serleg utcai és a Ménesi úti Bozsik-ház titkai mellett kiderül, mit rejtegetett pincéjében Grosics Gyula az 1956-os forradalom idején, ahogyan azt is megtudjuk, miért rúzsozták ajkukat meccs közben a gellérthegyi diáklányok.

A séta végén Molnár-C. Pál festőművész lakásmúzeumában találkozik a futball a művészettel, és meglepetés is vár minket.

A sétát vezeti: ifj. Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója

Ajánlott parkolás: a Búsuló Juhász Étteremnél (2 percre van gyalog a Citadellától) vagy a MCP Múzeumnál, ahol a séta véget ér, 27-es busszal fel lehet jönni a Citadellához.