Reich Jenő, P. Howard, Gibson Lavery – vagy egyszerűen csak Rejtő. Az egyik legpestibb író, a magyar humoros irodalom, a ponyvaparódia és kabaré nagymestere. A jelzők és jellemzések még sorolhatók, rajongói száma számtalan, egyaránt idézik úton, útfélen és útszélen, kocsmákban, szakkönyvekben, a médiában és a Parlamentben… Az alakja köré fonódott legendákkal Nagykörutat lehetne rekeszteni. Ámde sorsáról alig tud bizonyosat a nagyközönség – pedig életpályája sem volt unalmasnak nevezhető. Az Erzsébetvárosból indult fiú itt, a pesti flaszteren tette az első lépéseket, képletesen és valóságosan, hogy aztán rövidre szabott életidejében (1905-1943), máig hatóan “idehaza világhírű” író legyen saját nevén-jogán, de leginkább “Péhovárd”-ként.

A Budapest-élmény meghatározó volt számára, s ha legismertebb regényei távoli helyszíneken is játszódnak, a tobzódó egzotikum mögül rendre kikacsint a pesti fíling. Mi pedig ráismerünk, s örömmel nyugtázzuk… Rejtő-i képzavarral élve: a Nagykörút számára egyfajta világtengersugárút, melynek mindkét “partjára” elmerészkedünk. Lássuk, miről regélnek a mellékutcák, a szülő- és kávéházak, gyermekkorának, pályakezdésének, sikereinek megannyi színhelye!

Rejtő-túra szakavatott vezetője Thuróczy Gergely irodalomtörténész (alias Izzadt Greg kapitány), az író életművének elhivatott kutatója, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

Találkozó helyszín

Rejtő Jenő utca
(Hevesi Sándor tér)

}

A séta időtartama

2 óra

Séta ára

3500 Ft/fő

Nem találtál megfelelő időpontot, de szeretnél eljönni sétánkra? Kérj privát túrát!